Tabel cu lista de alimente pentru diabetici: permise si de evitat

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2023-12-17 de admin

Dieta pentru o persoana care sufera de diabet este foarte importanta pentru a controla nivelul zaharului din sange, pentru a preveni aparitia unor modificari precum hiperglicemia sau hipoglicemia. Dezechilibrele glicemiei pot provoca unele simptome precum ameteli, slabiciune, cefalee si, in cazuri mai grave, pot cauza orbire, boli de rinichi sau de inima.

Vezi in video simptomele diabetului:

In aceasta dieta este importanta includerea si cresterea consumului de alimente bogate in fibre, deoarece acestea ajuta la controlul nivelului de zahar din sange; precum si consumul de alimente cu indice glicemic scazut, adica alimente care sunt absorbite lent de organism, mentinand echilibrat glicemia. 

Din acest motiv, este de maxima importanta ca, odata diagnosticata boala, persoana sa mearga la un nutritionist pentru a efectua o evaluare nutritionala completa si a indica un plan nutritional adaptat nevoilor sale.

Alimente pentru diabetici

Tabelul de mai jos indica alimentele care sunt permise, consumate cu moderatie si care trebuiesc evitate de persoanele care sufera de diabet:

AlimentePermiseModeratEvitat
Cereale si alteleOvaz laminat crud, quinoa, secara, orz, tortilla de grau, taitei de orez, spaghete din grau integral, paine integrala si pudra de cacao.Orez brun, cuscus de grau, floricele de porumb, faina de porumb, paine crutoane, paine rulou, briosa din grau integral, paine de secara si tarate de ovaz crude.Orez alb, biscuiti de orez, cereale fulgi de porumb, paine alba de grau, tapioca, amidon de porumb, tacos si gogosi.
FructeMar, pere, portocale, piersici, caise, grapefruit, fructe rosii, capsuni, banane verzi, prune, mandarine, afine. Papaya, ananas, struguri, cirese negre, stafide, pepene galben si pepene verde.Pepene galben, sucuri de fructe in general si curmale.
Legume si leguminoaseSalata verde, broccoli, cactus, dovlecel, chayota, ciuperci, ceapa, rosii, spanac, rosii, conopida, chili, vinete, morcov, boia de ardei, varza, porumb sau porumb, sparanghel, fasole, linte, naut, soia si tofu.Sfecla, dovleac fiert, nap, mazare, cartof dulce, patlagina verde, manioc si igname.Cartofi si piure de cartofi.
CarnePui si curcan fara piele, peste, crustacee, oua si fructe.Carne rosie.Bacon, salam, chorizo, carnati, mortadela, chorizos si sunca.
Zaharuri si indulcitoriSteviaZaharina si aspartam.Zahar, miere, zahar muscovado, gemuri, sirop , trestie de zahar, hartie, ciocolata, bomboane.
Grasimi si alteleSeminte de floarea soarelui, in, chia, susan si dovleac. Nuci precum nuci, arahide, migdale, alune, caju, nuci braziliene.Ulei de masline, ulei de in si ulei de cocos crud.Alimente prajite, uleiuri vegetale precum soia sau floarea soarelui, margarina, untul si untura.
BauturiApa, ceaiuri naturale neindulcite si ape cu aroma naturala.Bauturi alcoolice, sucuri, ceaiuri industrializate, bauturi racoritoare si bauturi izotonice de tip Gatorade.
LactateLapte, iaurturi degresate si branzeturi albe cu continut scazut de grasimi, cum ar fi ricotta.Lapte si iaurturi semi-degresate.Lapte integral si iaurturi integrale, branzeturi galbene, lapte condensat, smantana groasa, inghetata si crema de branza.

Ideal pentru o persoana diabetica este sa manance mereu portii mici de mancare la fiecare 3 ore, consumand 3 mese principale si 2 pana la 3 gustari pe zi (miezul diminetii, dupa-amiezii si inainte de culcare), incercand mereu sa respecte programul. de mancare.

Fructele permise in diabet nu trebuie consumate izolat, ci trebuie insotite de alte alimente si, de preferinta, la sfarsitul unei mese principale precum micul dejun, pranzul sau cina, intotdeauna in portii mici. Este important sa preferati consumul de fructe intregi si nu de suc, deoarece continutul de fibre din acestea este mai mic. 

Puteti manca dulciuri cu diabet?

Este important sa evitati consumul de dulciuri in diabet, deoarece acestea contin cantitati mari de zahar, determinand cresterea zaharului din sange si necontrolarea diabetului, generand riscul dezvoltarii unor boli asociate diabetului precum: orbire, probleme cardiace, rinichi si dificultati de vindecare. rani. 

💚Vezi  Dulceata de afine fara zahar pentru iarna💚

Totusi, daca ai o alimentatie buna si iti este controlata glicemia, din cand in cand, ai putea consuma de preferat un desert preparat acasa.

Legume interzise pentru diabetici

Legumele sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si carbohidrati complecsi, cu un indice glicemic scazut (ceea ce inseamna ca elibereaza zahar lent in sange), fiind unul dintre cele mai recomandate alimente pentru cei care fac dieta sa il consume in cantitati mai mari, ajutand la controlul glicemiei. niveluri. De aceea, nu exista legume interzise in caz de diabet.

Cu toate acestea, sfecla, dovleacul si napul, de preferinta atunci cand sunt gatite, contin un indice glicemic moderat. De aceea, desi aceste legume sunt si sanatoase si potrivite pentru diabetici, este recomandat sa fie consumate cu putin mai multa moderatie.

Ce trebuie sa faceti pentru a controla glicemia

Pentru a scadea glicemia si a controla diabetul, este recomandat sa consumati alimente bogate in fibre la toate mesele si ar trebui sa mancati cel putin 25 pana la 30 de grame pe zi. La fel, trebuie preferate alimentele cu indice glicemic scazut si mediu, aceasta fiind o valoare care ne permite sa stim cat de mult creste glicemia un aliment bogat in carbohidrati. 

Nu numai dieta este importanta, ci si activitatea fizica precum mersul pe jos sau practicarea sportului timp de 30 pana la 60 de minute zilnic ajuta si la controlul zaharului din sange, deoarece muschiul foloseste glucoza in timpul exercitiilor fizice. Este recomandat ca inainte de a efectua activitatea, individul sa manance o mica gustare pentru a evita hipoglicemia.

In plus, este important sa masurati glicemia zilnic si sa luati medicamentele prescrise de medic, precum si sa consultati un nutritionist pentru o evaluare personalizata.

Vedeti in videoclipul de mai jos cum ar trebui sa fie dieta pentru diabetici:

Bibliografie

  • FUNDATIA DE DIABET. Tabelele ratiilor de carbohidrati . Disponibil la: <https://www.fundaciondiabetes.org/upload/publicaciones_ficheros/71/TABLAHC.pdf>. Accesat pe 28 august 2023
  • JAFARIRAD Sima et al. Efectul ciocolatei negre asupra adiponectinei serice, parametrilor biochimici si inflamatori la pacientii diabetici: un studiu clinic randomizat . Jurnalul International de Medicina Preventiva. 9. 1; 1-6, 2018
  • SOCIETATEA BRAZILIANA DE DIABET. Manual de nutritie: persoanele cu diabet . 2009. Disponibil la: <https://www.diabetes.org.br/publico/pdf/manual-nutricao-publico.pdf>. Accesat pe 14 noiembrie 2019
  • SOCIETATEA BRAZILIANA DE DIABET. Principii pentru ghidarea nutritionala in diabetul zaharat . 2015. Disponibil la: <https://www.diabetes.org.br/profissionais/images/pdf/diabetes-tipo-2/004-Diretrizes-SBD-Principios-pg19.pdf>. Accesat pe 14 noiembrie 2019
  • HAMDY, Osama; BARAKATUN-NISAK, Mohd-Yusof. Nutritia in diabet . Endocrinol Metab Clin North Am. Vol.45(4). 799-817, 2016
  • MAHAN, L. Kathleen si colab. Krause: Alimentatie, nutritie si terapie dietetica . a 13-a ed. São Paulo: Elsevier Editora, 2013. 675-706.
  • UNIVERSITATEA DIN SIDNEY. Index glicemic . Disponibil la: http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php
Visited 173 times, 1 visit(s) today

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,231FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE