Paine cu maia: de ce este bine sa mananci o felie in fiecare zi

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2024-05-27 de admin

Oricine mananca in mod regulat paine poate sa observe ca dupa ce o felie sau doua, uneori are balonari si se simte inconfortabil, dar alteori nu are nicio problema. In multe cazuri, acest lucru se datoreaza diferentei dintre painea cu drojdie si painea cu maia si efectele lor fiziologice diferite.

Tot ce ai nevoie pentru paine este faina, apa si sare, dar lista de ingrediente a produselor de panificatie de pe rafturile magazinelor consta rareori din doar trei ingrediente si, de fapt, de multe ori ele listeaza ce a intrat in paine pentru mai multe randuri. Acesti aditivi nu sunt neaparat rai, deoarece imbunatatesc textura painii si ii maresc termenul de valabilitate sau ii confera un plus de condiment si aroma, dar practic nu sunt cu adevarat necesari. Painea cu maia, este hranitoare in sine.

Tot ce aveti nevoie pentru aluat este faina si apa.

In acest articol, incearca sa raspunda la intrebarea De ce este sanatoasa painea cu maia?

Cum se face painea din doar trei ingrediente?

Painea rapida de casa este dospit cu drojdie, dar in painea traditionala si simpla, drojdia nu este prezenta. Maiaua are nevoie de faina si apa, iar fermentatia este initiata de drojdiile naturale salbatice si bacteriile gasite in faina, apa si aer. Aluatul finit contine, de asemenea, bacterii lactice si acetice, care confera painii un gust acru. Gustul si textura painii finite sunt influentate si de locul in care a fost facut aluatul, deoarece calitatea aerului, a fainii si a apei poate varia de la oras la oras si de la tara la tara, ceea ce afecteaza si gustul painii.

De ce este sanatoasa painea cu maia?

Painea cu maia contine nenumarate substante nutritive si antioxidanti valorosi, cum ar fi fier, seleniu, mangan si cupru si are, de asemenea, un continut semnificativ de vitamina B. Deoarece aluatul predigereaza amidonul din faina, unii experti spun ca nu creste glicemia la fel de mult ca consumul de paine cu drojdie. De asemenea, datorita timpului lung de preparare, proteina (glutenul) din faina se descompune in aminoacizi in timpul coacerii, facand painea finita mai usor de digerat.

Painea traditionala cu maia nu este doar delicioasa, ci si sanatoasa.

1. Painea cu maia are un efect bun asupra sistemului intestinal

In timpul fermentatiei, drojdia pre-digera proteinele din faina, astfel incat painea cu maia este de fapt mai usor de digerat decat versiunea cu drojdie. Acesta este motivul pentru care unii oameni ar putea sa nu experimenteze niciun disconfort abdominal dupa painea cu aluat, in timp ce altii experimenteaza simptome neplacute dupa ce au mancat produse de patiserie.

Bacteriile bune gasite in aluat sunt distruse in timpul coacerii, astfel incat painea cu maia nu poate fi considerata un aliment probiotic, in timp ce versiunile facute din faina integrala pot fi deja numite alimente prebiotice, deoarece contin fibre solubile in apa care hranesc bacteriile benefice care traiesc in tract intestinal. Este important sa hraniti aceste bacterii, deoarece milioane dintre ei traiesc in tractul intestinal si, fara ele, nu numai ca pot aparea probleme in timpul digestiei, dar se pot dezvolta si alte probleme de sanatate.

2. Are un efect bun asupra sistemului imunitar

Painea, ca sursa principala de carbohidrati, este vazuta de multi drept inamicul dietei, chiar daca poate fi un aliment important atunci cand este consumata cu moderatie. Este deosebit de util daca mancam paine de inalta calitate, cu adevarat aluat, deoarece fibrele mentionate mai sus hranesc bacteriile intestinale atunci cand intra in organismul nostru, adica ajutam microbiomul sa supravietuiasca si sa functioneze sanatos. Microbiomul are efect asupra sistemului imunitar, regleaza inflamatia din organism, iar prin functionarea sa corecta, riscul de a dezvolta multe boli cronice este redus semnificativ.

3. Ajuta la functionarea sanatoasa a sistemului cardiovascular

Fibrele gasite in painea cu maia sustin si digestia, dar in plus, fibrele solubile in apa regleaza si nivelul colesterolului ajungand la intestinul subtire, deoarece sunt capabile sa lege grasimile rele si sa stimuleze golirea inainte ca organismul sa le poata absorbi. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, acumularea de placa pe peretii vaselor de sange. Potasiul, fosforul si sodiul din painea cu maia sunt, de asemenea, minerale importante care contribuie la reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, conform articolului Real Simple  .

Nu fiecare paine cu maia este ceea ce pare

Exista multe produse de patiserie pe rafturile magazinelor care sunt etichetate cu maia, dar de fapt contin doar putina maia si sunt dospite cu drojdie. O astfel de paine nu mai are efecte fiziologice la fel de bune ca varianta traditionala facuta doar cu maia.

Citeste si articolul meu 7 tipuri de paine sanatoase si delicioase pentru slabit

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,231FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE