De ce este necesar să înmoi nucile și semințele în apă peste noapte înainte de a le consuma

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2024-10-04 de admin

Adesea auzim despre numeroasele beneficii ale consumului de alimente crude și integrale – și, când vine vorba de fructe și legume, acest lucru este deseori adevărat.

Cu toate acestea, în cazul nucilor și semințelor, consumul lor crude poate veni cu propriile complicații. Nucile și semințele crude, care nu au trecut printr-un proces de înmuiere, clătire și uscare înainte de consum, pot cauza diverse probleme de sănătate. Acest articol îți va explica de ce este important să înmoi nucile și semințele pentru a beneficia la maxim de ele.

Nucile și semințele au un conținut ridicat de acid fitic

Nucile și semințele crude conțin niveluri ridicate de acid fitic. Acidul fitic este o substanță care servește un scop benefic și protector pentru nuci, semințe, leguminoase și cereale înainte ca acestea să germineze. El acoperă exteriorul acestor viitoare plante pentru a le proteja de factorii externi înainte de a fi plantate în pământ.

Cu toate acestea, pe cât de benefic este acidul fitic pentru aceste plante, nu este deloc benefic pentru oameni atunci când este consumat în cantități mari, deoarece poate contribui la diverse probleme de sănătate, inclusiv disconfort gastrointestinal și chiar malnutriție din cauza deficiențelor minerale. Astfel, este important să fii atent la alimentele care conțin acid fitic și să iei măsuri pentru a-l elimina înainte de consum.

Ce alimente sunt bogate în acid fitic?

Conștientizarea este cheia pentru o sănătate bună și o nutriție adecvată. Iată care sunt alimentele bogate în acid fitic și care trebuie înmuiate înainte de a fi consumate crude:

  • Nuci de toate tipurile (migdale, caju, nuci, etc.)
  • Majoritatea semințelor (dovleac, floarea soarelui, in, susan, etc.)
  • Leguminoase și fasole (fasole albă, neagră, roșie, pinto, etc.)
  • Cereale (grâu, ovăz, orz, etc.)

Motive pentru care ar trebui să înmoi nucile și semințele

Acidul fitic nu este singurul compus problematic în nucile, semințele, cerealele și leguminoasele crude care nu au fost înmuiate. Iată alte motive pentru care înmuierea acestor alimente poate preveni probleme de sănătate și promova bunăstarea:

  • Eliminarea taninilor – Tanninul este asociat adesea cu ceaiul negru și vinul roșu, dar mulți oameni au sensibilități la tanini, ceea ce le poate provoca stare de rău. Înmuind nucile și semințele, elimini atât taninurile, cât și acidul fitic, ajutându-te să te simți mai bine după ce consumi alimente crude sănătoase.
  • Blocarea absorbției mineralelor – Conform unui studiu, înmuierea nucilor sau semințelor facilitează absorbția mineralelor precum fierul, zincul și calciul. Acidul fitic se leagă de anumite minerale, împiedicând absorbția acestora de către tractul digestiv, ceea ce poate duce la deficiențe de minerale.
  • Facilitarea digestiei glutenului – Prin înmuierea cerealelor integrale, poți activa enzime care ajută la descompunerea glutenului, facilitând digestia acestuia.
  • Prevenirea sindromului de colon iritabil (SCI) – Enzimele inhibitoare prezente în nuci și semințe pot provoca disconfort gastrointestinal, iar înmuierea acestora ajută la dezactivarea acestor enzime.
  • Promovarea sănătății colonului – Înmuirea nucilor și semințelor ajută la curățarea colonului și la îmbunătățirea absorbției nutrienților.

Cum să înmoi nucile și semințele

Iată cum poți înmuia nucile și semințele pentru a te bucura de beneficiile lor maxime:

  1. Pune nucile sau semințele într-un castron mare.
  2. Acoperă-le cu un amestec de 1-2 linguri de sare de mare la 1 litru de apă.
  3. Lasă-le la înmuiat timp de 7 ore sau peste noapte.
  4. Clătește-le bine și usucă-le într-un deshidratator sau într-un cuptor la o temperatură de cel mult 65°C.

Lucruri de luat în considerare înainte de a înmuia nucile și semințele

Înmuirea este recomandată dacă consumi cantități mari de alimente care conțin acid fitic. Un sistem digestiv sănătos poatepoate tolera o anumită cantitate de acid fitic, iar dacă alimentația ta este variată, atunci aceasta va compensa pierderea nutrițională. De asemenea, întrebați-vă dacă aveți dureri de stomac după ce ați consumat alimente care conțin acid fitic. Acești factori vă vor ajuta să decideți dacă înmuierea este potrivită pentru dvs.

Un alt lucru de luat în considerare este că, în timp ce majoritatea nucilor și semințelor rezistă bine la înmuiere, unele nuci și semințe nu. Înmuierea semințelor de in creează o textură lipicioasă, iar nucile braziliene nu se înmoaie bine din cauza conținutului lor ridicat de grăsimi.

Visited 263 times, 1 visit(s) today

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,224FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE