Ultima actualizare 2023-12-01 de admin
Un mic studiu nou arata potentialele beneficii de scadere a glicemiei ale acestui ceai fermentat gazos.
In timpul fermentatiei kombucha, deasupra lichidului se formeaza o pelicula groasa, gelatinoasa, numita SCOBY, care poate fi apoi folosita pentru a face loturi suplimentare de ceai fermentat.
Popularul ceai fermentat numit kombucha poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sa isi gestioneze nivelul zaharului din sange.
Despre Ceaiul Kombucha mai poti citi si aici Kombucha, – “Ceaiul Nemuririi” (Reteta)
Descoperirile publicate la 1 august in jurnalul Frontiers in Nutrition au aratat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat kombucha in mod regulat timp de patru saptamani au avut niveluri de glucoza din sange mai scazute decat atunci cand au baut o bautura placebo cu gust similar (desi putin mai putin acidulat).
„Studiul este promitator si interesant, deoarece o bautura care contine de fapt zahar poate scadea nivelul zaharului din sange”, spune un autor al studiului, Dan Merenstein, MD, profesor de stiinte umane la Scoala de Sanatate din Georgetown si de medicina de familie la Georgetown. Scoala Universitatii de Medicina din Washington, DC.
„Cand participantii au luat o [bautura] placebo, glicemia lor a scazut, dar nu atat de semnificativ. Dar cand am dat kombucha acelorasi oameni – cu acelasi microbiom, aceeasi genetica si aceeasi dieta – nivelul zaharului din sange a scazut impresionant”, adauga dr. Merenstein, care a colaborat cu oameni de stiinta de la Universitatea Nebraska din Lincoln si MedStar. Health, o organizatie nonprofit de asistenta medicala.
Studii privind consumul de ceai Kombucha de catre persoane cu diabet
Pentru studiu, cercetatorii au recrutat 12 adulti cu diabet de tip 2, cu o varsta medie de 57 de ani. Noua erau femei, iar jumatate din grup erau afro-americani si cealalta jumatate alb. Fiecare participant a fost instruit sa consume 230 ml dintr-o bautura de studiu cu cina in fiecare zi, timp de patru saptamani.
Pe parcursul unei perioade de patru saptamani, au baut doar kombucha sau placebo, iar apoi, dupa o pauza de opt saptamani pentru a „spala” efectele biologice ale bauturilor, au trecut la a bea cealalta bautura timp de patru saptamani.
Niciun grup nu stia ce bautura primeau in acel moment.
In fiecare saptamana, participantii si-au raportat nivelurile zilnice de glucoza din sange, pe care le-au masurat folosind un glucometru de testat cu degetul, inainte de micul dejun. Au fost selectate nivelurile de glucoza din sange de dimineata, deoarece acesta este cel mai frecvent moment in care persoanele cu diabet isi verifica zaharurile.
Dupa patru saptamani de baut kombucha, nivelul mediu de glucoza din sange al participantilor a scazut de la 164 la 116 miligrame pe decilitru (mg/dL). Dupa patru saptamani de baut placebo, nivelul mediu de glucoza din sange a jeun a scazut de la 162 la 141 mg/dL, ceea ce nu a fost o scadere semnificativa statistic.
Pentru adultii cu diabet zaharat, nivelul glicemiei a jeun (masurat inainte de masa) ar trebui sa fie in mod ideal intre 80 si 130 mg/dL, potrivit Asociatiei Americane de Diabet .
Kombucha nu poate trata diabetul de tip 2
In timp ce studiul sugereaza o legatura intre consumul de kombucha si cresterea glicemiei a jeun, Marilyn Tan, MD, endocrinolog la Stanford Medicine din California, care nu a fost implicat in cercetare, subliniaza ca rezultatele nu au demonstrat remisia sau rezolvarea diabetului la niciun pacient.
„Acesta a fost un studiu foarte mic si, desi a aratat o imbunatatire incurajatoare a glicemiei a jeun, nu avem date despre nivelurile de glucoza in restul zilei [doar la un moment dat in timpul zilei]”, spune dr. Tan. , ale caror principale interese clinice sunt managementul diabetului in ambulatoriu si in spital. „Diabetul este dificil de tratat si depinde de tipul de diabet si de alti factori care contribuie – de exemplu, alte medicamente care pot creste glicemia sau riscul altor afectiuni precum boala pancreatica.”
Explorarea ingredientelor active din Kombucha
Pe langa masurarea efectului kombucha asupra zaharului din sange, cercetatorii s-au uitat si la compozitia microorganismelor care fermenteaza din bautura pentru a determina care ingrediente ar putea fi cele mai active. Ei au descoperit ca bautura includea mai ales bacterii lactice, bacterii cu acid acetic si o forma de drojdie numita Dekkera .
Desi mecanismul care poate duce la scaderea zaharului din sange este neclar, Tan spune ca aceste ingrediente pot fi legate de modificari ale microbiomului intestinal sau de alte modificari metabolice la nivel celular.
Autorii studiului speculeaza ca mecanismul benefic de actiune poate fi determinat de microbi, dar si de metabolitii gasiti in kombucha, care includ etanol, acizi lactic si acetic, constituenti ai ceaiului si ingrediente aromatizante.
Istoria Kombucha ca bautura care ajuta sanatatea
Kombucha este preparat din ceai negru sau verde si zahar intr-un proces care seamana cu fermentarea otetului. Ca si in cazul unui starter cu aluat, adaugarea unui SCOBY – sau a unei culturi simbiotice de bacterii si drojdie, care se formeaza la suprafata lichidului pe masura ce ceaiul fermenteaza – poate accelera procesul.
Productia sa implica fermentarea zaharului cu drojdie in alcool, urmata de o fermentatie bacteriana a alcoolului in acid acetic. Otetul este o combinatie de acid acetic si apa. Continutul de alcool si acid acetic al kombucha este mai mic de 1%, potrivit Pennsylvania Department of Agriculture.
Se crede ca isi are originea cu mii de ani in urma in China, kombucha a fost mult timp apreciat pentru potentialele sale proprietati vindecatoare.
Cercetarile publicate in numarul din mai 2020 a revistei Antioxidants sugereaza ca ceaiul fermentat are proprietati antioxidante puternice. Antioxidantii sunt compusi gasiti in alimente care pot reduce inflamatia si pot proteja organismul.
Desi studiul a fost limitat, cu doar 12 participanti, Merenstein si echipa sa cred ca investigatia ofera o baza pentru studii ulterioare cu mai multi participanti pe o perioada mai lunga de timp.
Tan adauga ca bauturile de cercetare (atat kombucha, cat si placebo) au fost donate de Craft Kombucha, un producator comercial din zona Washington, DC, asa ca ar putea exista unele partiniri. Merenstein subliniaza, insa, ca niciunul dintre oamenii de stiinta nu a primit plata de la aceasta companie.
Pana cand vor putea fi efectuate mai multe cercetari, adevaratul beneficiu al kombucha ramane de vazut, spune Tan.
„Kombucha nu este un inlocuitor pentru tratamentele pentru diabet recomandate de medical dumneavoastra”, adauga ea.
Merenstein spune ca intr-o zi kombucha ar putea fi un adjuvant pentru a ajuta persoanele cu prediabet sau diabet. „Speram ca in viitor, dar nu suntem inca acolo”, spune el.