Teste pentru diagnosticul si monitorizarea diabetului

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2024-01-17 de admin

Diabetul este definit de niveluri ridicate de glucoza din sange (glicemie din sange), iar controlul glicemiei este o componenta integrala a managementului diabetului.

De cel putin doua decenii, exista dovezi stiintifice ca un control riguros al nivelului de glucoza din sange poate preveni complicatiile diabetului zaharat, cum ar fi nefropatia diabetica (leziuni renale), retinopatie diabetica (leziuni oculare) si neuropatie diabetica (leziuni ale nervilor periferici).

Controlul glicemic intensiv initial la persoanele cu diabet nou diagnosticat poate avea, de asemenea, un beneficiu pe termen lung in reducerea riscului de infarct miocardic, deces cauzat de diabet si deces in general.

Prin urmare, pentru a reduce riscul acestor complicatii, este necesara nu numai diagnosticarea precoce, ci si monitorizarea si controlul pe termen lung al glicemiei la pacientii diabetici.

In prezent avem cateva optiuni de testare pentru a cuantifica glicemia. Cele mai utilizate teste pentru evaluarea glicemiei sunt:

  • Test de glicemie a jeun.
  • Test de glicemie aleatoriu.
  • Glicemia postprandiala.
  • Test de toleranta orala la glucoza.
  • Testul hemoglobinei glicate (A1C).
  • Fructozamina.
  • Glicemia capilara.
  • Monitorizare continua a glicemiei.

Acest articol prezinta teste pentru evaluarea glicemiei utilizate pentru diagnosticarea diabetului zaharat si pentru monitorizarea nivelului de glucoza din sange.

Asigurati-va ca cititi si despre simptomele diabetului: Simptomele diabetului

Teste pentru evaluarea glicemiei

Glicemia a jeun

Testul glicemiei a jeun este metoda clasica de diagnosticare a diabetului zaharat. Consideram postul, in acest caz, ca fiind absenta consumului de calorii pentru cel putin 8 ore.

In timpul postului, nivelul glicemiei ar trebui sa fie sub 100 mg/dL. Aceasta este valoarea normala si dorita pentru toata lumea.

Cand glicemia a jeun este intre 100 si 125 mg/dL, se spune ca acest pacient ar avea glicemie a jeun afectata, numita si hiperglicemie non-diabetica sau, mai didactic, prediabet .

Termenul de prediabet poate fi folosit pe baza faptului ca 1 din 4 pacienti cu glicemie insuficienta va dezvolta criterii pentru diabet in decurs de 3 pana la 5 ani. Daca pacientul are alti factori de risc, precum obezitatea si antecedentele familiale, riscul este si mai mare.

Cand glicemia a jeun este mai mare de 126 mg/dL in cel putin doua analize de sange efectuate la momente diferite, avem criterii pentru diagnosticul de diabet.

Glicemia a jeun este utilizata in prezent doar pentru diagnostic. La pacientii cu diabet zaharat care sunt deja sub tratament, aceasta utilizare este mai limitata, deoarece ne ofera doar valoarea glicemiei in momentul recoltarii, nefiind posibil sa stim cum a fost in zilele precedente.

Pentru monitorizarea diabetului, cel mai bun test este in prezent hemoglobina glicata, care este explicata in detaliu mai tarziu.

Glicemia fara repaus ( testare aleatorie a glicemiei )

Cel mai bun test pentru diagnosticarea diabetului zaharat este masurarea glicemiei dupa post de cel putin 8 ore. In cele din urma, totusi, pacientul isi poate masura glicemia fara post si uneori aceasta valoare poate fi utila.

Cand mancam, in cateva minute, fluxul nostru sanguin primeste o incarcatura de glucoza, crescand rapid glicemia.

Dupa masa, glicemia noastra va fi inevitabil peste 126 mg/dL, ceea ce, evident, nu indica diabet. Cu toate acestea, asa cum sangele primeste o incarcatura de glucoza, pancreasul nostru elibereaza si o incarcatura de insulina, astfel incat glucoza sa poata fi folosita de corpul nostru.

In acest fel glucoza noastra ramane controlata, nedepasind in niciun moment o valoare de 200 mg/dL, revenind la valorile normale dupa aproximativ 3 ore.

Astfel, orice cantitate de glucoza care este peste 200 mg/dL, chiar si dupa masa, este un semn indicativ de diabet. In cazul in care pacientul prezinta simptome de diabet, diagnosticul poate fi pus, chiar si fara a solicita glucoza a jeun pentru confirmare.

Glicemia la 2 ore postprandiala

Marea problema a dozelor de glucoza fara repaus este lipsa standardizarii. Fiecare individ consuma o cantitate diferita de calorii si face testul cu intervale de timp diferite intre ultima masa.

Pentru a evita confuzia, exista un test numit test de glucoza postprandial, care functioneaza dupa cum urmeaza: Pacientii merg la laborator si recolteaza o proba de sange pentru a evalua glicemia a jeun. Dupa aceasta recoltare, laboratorul ofera o bautura cu o cantitate fixa ​​de glucoza (75 g) si, la sfarsitul a 2 ore, se recolteaza o noua proba de sange pentru masurarea glicemiei.

Acest test este utilizat pentru a evalua secretia de insulina dupa o incarcare de glucoza. Glicemia normala postprandiala este cea care, dupa 2 ore, este sub 140 mg/dL.

Valorile cuprinse intre 140 si 199 mg/dL indica intoleranta la glucoza si sunt un semn ca organismul nu functioneaza corespunzator odata cu cresterea glucozei dupa mese. De obicei indica rezistenta la actiunea insulinei. De asemenea, este considerata o etapa de prediabet, chiar daca glicemia a jeun este sub 100 mg/dL.

Valorile de peste 200 mg/dL sunt indicative pentru diabet.

Test de toleranta orala la glucoza

Testul oral de toleranta la glucoza (TOTG) este o versiune modificata a glicemiei postprandiale, folosita pentru a diagnostica diabetul care se dezvolta in timpul sarcinii, numit diabet gestational. In general, se face intre saptamana 24 si 28 de sarcina.

Testul se face astfel: se recolteaza o prima proba de sange a jeun. Se ofera apoi o bautura cu 100 g glucoza. Noi probe de sange sunt colectate dupa 1 si 2 ore.

Conform Grupului de Studiu al Asociatiei Internationale a Diabetului in timpul sarcinii  , diabetul gestational este diagnosticat atunci cand rezultatele depasesc doua sau mai multe dintre urmatoarele valori:

  • Glicemia a jeun mai mare de 92 mg/dL.
  • Glicemia la 1 ora mai mare de 180 mg/dL.
  • Glicemia la 2 ore mai mare de 153 mg/dL.

Acest tip de examinare este valoros doar la femeile insarcinate.

Hemoglobina glucosilada

Spre deosebire de testele anterioare, care sunt folosite in principal pentru a diagnostica diabetul zaharat, hemoglobina glicata, numita si hemoglobina A1c sau pur si simplu HbA1c, este un test folosit pentru a evalua controlul glicemic la pacientii care au deja un diagnostic confirmat de diabet.

Hemoglobina glicata este un test foarte util, deoarece este folosit pentru a evalua starea glicemiei in ultimele trei luni. Atunci cand masuram glicemia a jeun la pacientii diabetici, rezultatul indica doar modul in care este controlul diabetului in ultimele ore.

De exemplu, un pacient petrece ultimele trei luni fara sa tina dieta si sa utilizeze medicamente neregulat, dar cu 24-48 de ore inainte de test se hotaraste sa ia corect remediile. Cand te duci sa masori glicemia a jeun, este posibil ca aceasta sa fie in limite sau aproape de normal, dand falsa idee ca diabetul este bine controlat. Cu toate acestea, daca se masoara si hemoglobina glicata, aceasta va fi clar modificata, ceea ce indica faptul ca, de fapt, diabetul nu este tratat asa cum trebuia.

Cum functioneaza hemoglobina glicata?

Hemoglobina este principala proteina din celulele rosii din sange (globulele rosii). Cand nivelul de glucoza din sange este ridicat, o parte a hemoglobinei incepe sa se lege cu excesul de glucoza circulanta, devenind hemoglobina glicata sau hemoglobina legata de glucoza.

Deoarece celulele rosii din sange au o durata de viata de 3 pana la 4 luni, acesta este timpul in care fiecare este expus la glucoza din sange, facand hemoglobina glicata o oglinda a glicemiei medii din ultimele 3 luni.

Valorile normale ale hemoglobinei glicate pentru persoanele care nu au diabet sunt cuprinse intre 4% si 5,6%.

Diabetul bine controlat are valori sub 7%. Nivelurile de peste 7% sunt asociate cu un risc crescut de complicatii, cum ar fi boli cardiovasculare, renale, nervi periferici si ochi.

Din valorile hemoglobinei glicate este posibil sa se estimeze rata medie de glucoza in ultimele trei luni:

HbA1cGlicemia medie (interval):
5%97 mg/dL (76–120)
6%126 mg/dL (100–152)
7%154 mg/dL (123–185)
8%183 mg/dL (147–217)
9%212 mg/dL (170–249)
10%240 mg/dL (193–282)
11%269 ​​mg/dL (217–314)
12%298 mg/dL (240–347)

In ultimii ani, utilizarea hemoglobinei A1c a devenit din ce in ce mai comuna ca modalitate de diagnosticare a diabetului zaharat.

Studiile au aratat ca HbA1c este la fel de fiabila ca glicemia de jeun in acest scop, iar hemoglobina glicata are totusi avantajul ca nu trebuie recoltata a jeun.

Pentru diagnosticul de diabet, pacientul trebuie sa faca doua analize, recoltate in zile diferite, cu hemoglobina glicozilata mai mare de 6,5%. Nu este suficient sa faci doar un test, ai nevoie de confirmare.

Doua teste cu valori ale HbA1c intre 5,7 si 6,4% indica prediabet.

Pentru a afla mai multe despre hemoglobina glicata, cititi: Ce este testul hemoglobinei glicate?

Fructozamina

Alte proteine, pe langa hemoglobina, sufera glicozilare, adica se leaga de glucoza. Fructozamina este denumirea pe care o dam acestui complex proteina-glucoza, proteina principala fiind albumina.

Doza de fructozamina ne ofera o estimare a glicemiei in ultimele 4-6 saptamani, intrucat timpul de injumatatire al albuminei este de doar o luna, nefiind astfel la fel de bun ca hemoglobina glicata.

Fructozamina, insa, poate fi foarte utila la pacientii cu anemie , in utilizarea eritropoietinei sau a hemoglobinopatiilor, situatii care pot provoca erori in dozarea hemoglobinei glicate.

Valoarea normala pentru fructozamina variaza in functie de fiecare laborator.

Glicemia capilara

Glicemia capilara este un test in care nivelul actual de glucoza este evaluat folosind o picatura mica de sange si un dispozitiv pentru citirea concentratiei de glucoza din sange.

Aceasta este o modalitate excelenta si practica de a evalua, de mai multe ori pe zi, variatia glicemiei, ceea ce permite efectuarea unor ajustari specifice in doza si programul medicamentelor antidiabetice, in special insulinei.

Glicemia capilara nu trebuie utilizata pentru a monitoriza diabetul la populatia sanatoasa. Relatia sa cu rezultatele glicemiei din analizele de sange de laborator nu este la fel de exacta. Mai multi factori pot duce la o citire eronata precum mainile necurate inadecvat, depozitarea necorespunzatoare a benzilor, murdaria de pe dispozitiv, mainile foarte reci etc. In plus, glucoza din sange din capilarele degetelor este de obicei putin mai mare decat glucoza din sange din vene.

Prin urmare, glicemia capilara este folosita pentru a controla diabetul, dar nu pentru a-l diagnostica.

Monitorizare continua a glicemiei

Recent, a aparut o noua modalitate de monitorizare a valorilor glicemiei, numita monitorizare continua a glucozei (MCG).

Sistemul de monitorizare continua a glucozei este un dispozitiv care masoara continuu, in timp real, nivelurile de glucoza.

Dispozitivele MCG constau dintr-un senzor care are un filament flexibil, care este introdus sub pielea abdomenului sau a bratului superior, si un transmitator care trimite semnalul catre receptor, care afiseaza valoarea pe ecranul unui telefon mobil sau receptor compatibil. .

Sistemele MCG obtin masuratori la fiecare 5 minute si indica modificarea glicemiei printr-un grafic.

Principala diferenta cu contoarele capilare de glucoza din sange, care masoara glucoza din sange, este ca sistemele MCG masoara glucoza in lichidul interstitial, adica in spatiul dintre celule. 

Dispozitivele MCG pot fi utilizate impreuna cu o pompa de insulina. Dupa mese, dispozitivul MCG masoara glicemia, iar pompa de insulina reactioneaza la acest rezultat eliberand doza adecvata de insulina.

Toate dispozitivele MCG in timp real alerteaza pacientul asupra episoadelor de hipoglicemie sau hiperglicemie.

Senzorul este tinut pe loc cu un plasture adeziv si are o durata de viata de 6-14 zile, in functie de modelul in cauza. Cand sunt indeplinite limitele de timp, dispozitivul CGM este indepartat si este implantat unul nou.


Referinte medicale

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,231FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE